Manifestacije

 • Festival otočne janjetine
  Očuvanost prirode, izobilje raznovrsne vegetacije , blizina mora –  idealni su uvjeti za uzgoj prvoklasne rapske  janjetine. Priprema se na ražnju uz pečeni krumpir, lešo uz kiseli kupus, na juhu, ali ovo meko meso rapske janjetine zaslužuje mnogo više. Stoga nekolicina rapskih restorana 01. svibnja do 26. svibnja priprema posebne delicije od ovog izuzetno ukusnog mesa.
 • Dan Grada Raba
  Dies Victoriae je dan kada je Rab zagovorom sv. Kristofora oslobođen od Normana,  davne 1075.  godine. Glavna svečanost u čast oslobođenja grada Raba započinje  u 20:30 sati gromkim odjecima bubnjeva koji najavljuju Viteški turnir rapskih samostreličara na trgu Sv. Kristofora. Zvukovi bubnjeva i truba,  prikaz srednjovjekovnih plesova te natjecanje u pucanju samostrelom,  nakratko će grad vratiti u davnu 1075. godinu. Nakon proglašenja pobjednika turnira i dodjele nagrada svečanost se nastavlja pučkom feštom koja traje do dugo u noć. Vjerujte, poželjet ćete ponovno posjetiti Rab i biti dio Raba i rapske povijesti.
 • Festival izvornih rapskih proizvoda, suvenira i umjetnina
  Rab nikada nećete upoznati do kraja. Njegovi vrijedni stanovnici iznova će vas obasuti informacijama što sve imamo i koje nam mogućnosti priroda pruža.
 • Teniski turnir “Sun Adria Cup 2016”
  Brojni teniski tereni na otoku pružaju Vam uživanje u „bijelom sportu“ koji je oduvijek privlačio zaljubljenike u sport i rekreaciju. Sun Adria Cup jedno je od najjačih natjecanja za tenisače veterane i ima međunarodni karakter. Odličan je spoj uživanja u tenisu, ali i u morskim radostima jer se plaža nalazi u neposrednoj blizini teniskih terena. Ako više volite tenis, onda možete zaigrati na turniru, a ako više volite more onda možete uživati na plaži i gledati istinske zaljubljenike u tenis. Sve je začinjeno ugodnim druženjem i uživanjem u domaćim specijalitetima, pa stoga ne čudi da ovo sportsko natjecanje traje već gotovo 20 godina.
 • Rapsko likovno ljeto
  Rapsko likovno ljeto je program izložbi koji se od početka lipnja do početka listopada priređuje u Galeriji Knežev dvor, u organizaciji muzejsko-galerijske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Rab. U sadržajnom smislu promovira suvremenu pretežno nacionalnu vizualnu umjetnost i približava ju kako stanovništvu tako i posjetiteljima otoka.
 • Festival skulpture u pijesku
  Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Dodatnu draž daje izbor najboljih skulptura i fotografija u kojem sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka. Dođite i pridružite se i Vi neponovljivoj čaroliji u pijesku!  Ulaz na festival skulpture u pijesku je besplatan.
 • Rab Craft Beer Festival
 • Rapski triatlon
  Ova najljepša triatlonska utrka hrvatskog prvenstva svake godine okupi više od 200 natjecatelja. Uređene biciklističke staze, gusta šuma isprepletena pješačkim putevima, smaragdno plavo more i gostoljubivost domaćina jedinstvena su pozivnica natjecateljima triatlona da posjete i naš otok. Ruta započinje u 13:00 sati u Suhoj Punti pokraj hotela Carolina, nastavlja se prema uvali Matovica i okretištu Soline. Svoje plivačke snage natjecatelji odmjeravaju u plavetnilu uvale Suha Punta.  Neki kažu da je i sam pogled koji se pruža duž trase utrke dovoljna nagrada, no u konačnici ipak postoji i dodjela nagrada te završna proslava za sve sudionike utrke.
 • Ribarska fešta – Lopar
 • Kantuni – Rab CornersU starom dijelu Raba, ispod četiri zvonika, između uskih uličica smjestili su se – kantuni…
  Oduvijek su kantuni* bili mjesto sastajanja i druženja. Na kantunima su se dogovarali susreti, rađale nove ljubavi i prijateljstva, događao svakodnevni gradski život…
  Prepun takvih “kantuna” jedinstvenoga ambijenta i neponovljive ljepote, Stari grad Rab od 17. do 19. lipnja omogućit će svima da uživaju “od kantuna do kantuna” u novoj kulturno-turističkoj atrakciji – KANTUNI!
  Od Dorke do Pjacete i od Svetoga Ivana do Mahačeve vile – čitavim potezom Gornje ulice, tu na “kantunu” staroga Raba, uživat ćemo u jedinstvenim rapskim ambijentima, biranoj glazbi, urbanoj zabavi i tradicionalnoj ponudi.
 • Rab Bridge Festival
  Jubilarni 25. Internacional bridge festival – Rab Open 2016. održava se u Suhoj Punti  od 18. do 25.06.2016.Želite li uživati kao natjecatelj ili gledaoc, ne čekajte zadnji čas već krenite u prekrasnu zelenu idilu Suhe Punte i uživajte u igri.
 • Krumpirfest – dani Loparskog krumpira
  Krumpir je namirnica koja je othranila brojne generacije Rabljana, a upravo ovaj domaći je posebnog, jedinstvenog okusa zbog specifičnog sastava tla i soli koje donosi bura. Loparani su mu odali počast uvrstivši njegov cvijet u svoj općinski grb, a ugostitelji s ponosom spremaju delicije s domaćim krumpirom. Krumpirfest je svojevrsna kulminacija sezone krumpira, kad se u periodu od 20.lipnja do 26.lipnja. u restoranima nude posebna autohtona jela s krumpirom, a završna fešta održava se 26.lipnja. na Rajskoj plaži sa gatronomskom ponudom na temu domaćeg krumpira, glazbenim programom, animacijom za djecu, nagradnim igrama i natjecanjima…
 • Rapske glazbene večeri – svečano otvaranje
  U crkvi sv. Križa nastupa Danijel Cikojević na glasoviru, s početkom u 21h u okviru programa Rapskih glazbenih večeri.
  Rapske glazbene večeri su niz koncerata klasične glazbe koji  se od 1985. godine održavaju tijekom ljetnih mjeseci u Rabu, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab. U okviru ove manifestacije svakog se ljeta održi 12 do 14 koncerata u Crkvi sv. Križa,  u prostoru Sv. Ivana Evanđeliste i u Kinu Rab, a nastupaju renomirani glazbenici iz Hrvatske i inozemstva.
 • Festival Sambe Lopar
  Rajska plaža neodoljivo podsjeća na brazilsku Copacabanu i stoga ne čudi da je upravo ona domaćin Samba festivala, na kojem kostimirane samba skupine svojim plesovima, svirkom i vrućim samba ritmovima mame uzdahe brojnih turista. U ranim večernjim satima, nakon samba povorke svih sudionika, program se seli na samu plažu gdje je smještena bina na kojoj se izmjenjuju samba plesačice, majstori capoeire, zumba plesačice… Bogata gastro ponuda, kokteli, plaža, latino ritmovi garancija su živopisnih fotografija i nezaboravnog doživljaja na jednoj od najljepših plaža svijeta.
  Ulaz na Samba festival je besplatan.
 • Rabska fjera
  Samo je jedan događaj u cijeloj godini koji Rabljani iščekuju s jednakim oduševljenjem kao i turisti – „Rabska fjera“  – tradicionalna proslava u čast kralja Ljudevita Velikog koji je oslobodio Rab  Mletačke vlasti, te se na tri dana cijeli otok preseli kroz vrijeme u srednji vijek. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, glazba dopire iz svakog kutka. Hrana se sprema na ulicama, po drevnim receptima sačuvanim od prve fjere, organizirane  1364. Nekada davno fjera je trajala 14 dana, a danas se održava unutar zidina starog grada, od 25. do 27.07. sa završnom feštom na dan sv. Kristofora.
  Rabska fjera započinje okupljanjem uzvanika i novinara na prijemu uz piće dobrodošlice, na trgu Municipium Arba u 20:00 sati. Oko 21:00 rijeka rapske gospode i puka sliti će se s Bobotina ulicama na Trg Sv. Kristofora gdje će u 21:30 sati rabski knez, gradonačelnik Nikola Grgurić, svečano otvoriti četrnaestu „Rabsku fjeru“. Pred okupljenim pukom i gostima na Trgu Sv. Kristofora rabski knez određuje da se prvog dana „Rabske fjere“ ima zbiti svečano otvorenje fjere i obznanjuje početak svečanosti izložbe srednjovjekovnih zanata čije su radionice rasprostranjene starogradskom jezgrom svaki dan trajanja fjere od ranih večernjih pa sve do 01:00 sat.
 • „Loparska noć“
  Bogatstvo običaja, starih zanata, kulturno-povijesno naslijeđe – jednom rječju, baština svetinja je koja se nipošto ne smije prepustiti zaboravu. Loparska noć je povratak iskonskim korijenima života na ovim prostorima. U prekrasnom ambijentu, tik pored  plaže, gostima otoka se prezentiraju starinski načini prešanja grožda, pečenje rakije, klesanje kamena, izrada alata, mljevenje žita, krpanje i potezanje mreža, spremanje tradicionalnih jela…. Vrhunac priredbe je ispraćaj Svetog Marina i njegovog prijatelja Lea barkom u potragu za boljim životom.
 • Pumidorfest – Fiesta de salsa
  Pumidora (rajčice) ima raznih sorti, oblika, okusa, ali Rabljani kažu da je naš domaći ipak najukusniji. To je zbog podneblja i tla u kojem raste, ali i ljubavi težaka koji ga uzgajaju. Cvijet pumidora sastavni je dio grba Općine Lopar i gotovo da se ne može spremiti pravo domaće jelo bez te rajske delicije. U Pumidorfest se uključuju gotovo svi restorani, koji tijekom sezone nude specijalitete s domaćim pumidorima a kulminacija je velika fešta 20.kolovoza na otvorenom u Turističkom naselju San Marino sa bogatom gastro-ponudom, natjecanjem za turiste u spremanju salse u kotliću, brojnim nagradama… Ukratko, prava fešta od pumidora!
 • Spinning Paradise – međunarodni turnir u frizbiju
 • „Lopar etno fest“
  Ručno rađeni suveniri, domaći proizvodi te puno ljubavi utkano u svaki proizvod mame Vas da posjetite Eko-etno fest i nađete nešto baš po svome guštu! Uvertira je to u večernji program prezentacije tradicionalnog puhačkog instrumenta – MIHA (gajde), koji nekad bio jedini instrument na ovim prostorima i koji je uveseljavao ljude u svim prigodama (vjenčanja, rođenja, plesovi, maškare…). Na smotri miha možete doživjeti djelić nekadašnjeg ugođaja iz života ovdašnjih ljudi, njihove plesove, pjesme, veselje… Zasigurno ćete i Vi nakon toga biti veseliji! Eko-Etno fest se događa u šatoru Melak tijekom cijelog dana.
 • Smotra klapa “Rapske vedute”
  Smotru klapa Rapske vedute  2007. godine utemeljio je pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata, ujedno prvi umjetnički ravnatelj. Na smotri svake godine sudjeluje desetak klapa iz Dalmacije i s Kvarnera, uključujući i rapske klape. Njegujući a’capella pjevanje i tradiciju, klape na najbolji mogući način predstavljaju dio naše glazbene baštine i čakavski izričaj. Za prisustvovanje na ovoj manifestaciji redovito se prijavljuje veći broj vrlo kvalitetnih klapa koje u svom repertoaru njeguju vlastite skladbe ili reproduciraju druge u kvalitetnom prepjevu.
  Kino Rab ili Ljetno kino Rab
 • Dani hobotnice